Szüreti bál Tordason

Szőlőtermő vidék lévén, ez az egyik legrégebbi ünnep, amit a faluban, már ősidők óta minden év őszén megtartanak. A betakarítás fáradalmas munkálatait és a jó termést ünneplő sokadalom szüreti felvonulásban gyönyörködhet a neves nap délutánján.

Szüreti bál TordasonSzínes karavánként járják végig az utcákat bámész közönségük figyelmétől kísérve. A sort a bírót és bírónét szállító díszes hintó vezeti, őket a hagyományos népviseletbe öltözött néptáncosokkal megrakott szekerek követik, akik a település csomópontjain népzenei aláfestéssel bizonyítják összeszokott tánctudásukat.

Szüreti bál TordasonMögöttük haladnak a betyárok, lóháton ostorcsattogtatásukkal hirdetve a produkciót. A menetet záró, kormozott arcú "cigányok" mókás kiszólásaikkal körítve szedik be a táncosoknak járó adományokat a kapukban álló rögtönzött közönségtől, és fennhangon hirdetik az este tartandó bált, invitálva a falusiakat.

A bálban a fő asztalnál helyet foglaló bíró és bíróné ítél azon legények felett, akik a dekoráció gyanánt kiaggatott szöllőfürtök közül megpróbálnak, a csőszök figyelmetlenségét kihasználva elcsenni egy-egy szebb példányt.