Forrás: feol.hu 2010. szeptember 30., 16:03 szerző: Zsohár Melinda

Tordas - Szlovák tájházat avattak a minap a községben. A Hangya-mintafaluként is ismert településen egy régi és valóban létezett ház alapján emelték az újat, s be is rendezték konyhástul-szobástul.
A Tordas Értékmegőrző-fejlesztő és Kulturális Közhasznú Egyesület 2008. májusában rakta le az alapkövét a tájháznak, amely nagyrészt társadalmi munkában épült fel, a berendezését pedig úgy adogatták össze a falubeliek. A szép kis háromosztatú házat ugyan szlováknak nevezik az egykor betelepedett, mára elmagyarosodott tótok emlékére, de nem különbözik a parasztházként ismert bármely más régi falusi háztól. Hacsak abban nem, hogy komoly alappal, mai technológiával épült - tette hozzá Cifka János, az egyesület elnöke. Ha fürdőszoba is lenne benne, sokan szívesen beköltöznének a pitvaros, szabadkéményes-konyhás, rakott tűzhelyes otthonba.

 

Forrás: MNO, 2008. május 16., péntek 21:44

Rekonstrukciós terv alapján, az 1800-as évek tót házainak hasonmásaként építik fel a tájházat Tordason; a közadakozásból készülő épület alapkövét pénteken helyezték el.

A várhatóan egy év alatt felépülő tájházat a több mint negyven tagot számláló Tordas Értékmegőrző-fejlesztő és Kulturális Közhasznú Egyesület kezdeményezésére hozzák tető alá, s a faluban élő idős emberek által adományozott, jellegzetes bútorokkal, használati tárgyakkal rendezik be.

Márki Ferenc, az egyesület elnöke az MTI-nek elmondta, azért "kénytelenek" az 1800-as években épült tót házak eredeti építészeti stílusát hűen követő épületet emelni, mert a faluból eltűntek az öreg házak, lebontották, átépítették, korszerűsítették őket, s az utolsót sem sikerült megmenteni.

A rekonstrukciós tervet egy 1943-ban megjelent leírás, Wünscher Frigyes: Tordas, a Balogh Elemér szövetkezeti mintafalu című munkájában leírtakat követve készítették el.

A falak felhúzásánál és a tető felrakásánál bontott anyagokat használnak majd, csupán a beépítésre kerülő faanyag lesz "mai".

A mintegy 5,5-6 millió forintos beruházással megvalósuló tájházat azért nevezik tót háznak, mert Tordasra az 1700-as években, szlovák, népiesen tót lakosság települt, s építette fel jellegzetes, a hellyel és pénzzel való takarékosságra valló házait.

(mti)